Pogłowie trzody chlewnej i bydła w Ukrainie sukcesywnie się zmniejsza, co skutkuje zwiększeniem zapotrzebowania tego kraju na produkty mięsne pochodzenia wieprzowego i wołowego.
Zgodnie z prognozami Zrzeszenia Hodowców Zwierząt Ukrainy oraz organizacji FAO (jednostka ds. żywności i rolnictwa przy ONZ), w 2017 roku import mięsa do Ukrainy zwiększy się w porównaniu z 2016 roku o 20%. Szacuje się, iż import mięsa drobiowego wyniesie 95 tys. ton, podrobów i tłuszczy zwierzęcych – 80 tys. ton, wieprzowiny – 15 tys. ton, wołowiny – 2 tys. ton.
***
Według danych organizacji FAO, w ciągu ostatnich 12 lat pogłowie bydła w Ukrainie zmniejszyło się o 47% i na dzień dzisiejszy wynosi 3,645 mln sztuk. W przypadku pogłowia trzody chlewnej wskaźnik ten w 2007 r. wynosił 8,055 mln sztuk, a na początek 2017 r. zmniejszył się do 6,689 mln sztuk.
Źródło: „Agro Perspektywa”