Poziom eksportu produktów mlecznych w 2017 r. szacowany jest na poziomie 450 tys. ton przy tym, w związku ze zmniejszeniem krajowej produkcji surowców mlecznych oraz gwałtownym zdrożeniem produktów mlecznych na rynku wewnętrznym, oczekiwany jest wzrost importu tych produktów o około 30%. Jednak zaznacza się, iż udział importu w konsumpcji krajowej nie przekroczy 2%. Zakłada się, iż w 2017 r. konsumpcja mleka i produktów mlecznych w Ukrainie wyniesie 208,5 kg per capita.
W styczniu 2017 r. w Ukrainie wyprodukowano 577 tys. ton mleka (spadek o 0,2% w porównaniu ze styczniem 2016 r.). Z kraju wywieziono za granicę 22 tys. ton produktów mlecznych (1,7-krotny wzrost w porównaniu z analogicznym okresem 2016 r.; główni odbiorcy to: Egipt, Mołdowa, Kazachstan), a zaimportowano 7 tys. ton (1,3-krotny wzrost; główni dostawcy to: Polska, Niemcy, Francja, Finlandia). W ciągu pierwszego miesiąca 2017 r. z Ukrainy eksportowano przeważnie masło (55% łącznego eksportu produktów mlecznych), a importowano – sery (78%).
Źródło: „All Retail”