Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Produkcja mięsa w Ukrainie w 2016 roku

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Natalia Szymborska | 2017-01-31 14:14:28
mięso, wieprzowina, wołowina, drób

Państwowa Służba Statystyczna Ukrainy przedstawiła dane dotyczące poziomu produkcji mięsa w 2016 roku.

Według danych Państwowej Służby Statystycznej Ukrainy, w kraju 2016 roku wyprodukowano 256 tys. ton mięsa wieprzowego (wzrost o 4% w porównaniu z 2015 r.), 59,4 tys. ton mięsa wołowego (wzrost o 22,5%) oraz 746 tys. ton mięsa drobiowego (wzrost o 5,1%). W szczególności w grudniu 2016 r. ukraińskie przedsiębiorstwa wyprodukowały 23,3 tys. ton wieprzowiny (wzrost o 9,1% w porównaniu z poziomem produkcji w grudniu 2015 r.) oraz 6,1 tys. ton wołowiny (wzrost o 34,6%). Powyższe wskaźniki dotyczą mięsa świeżego i chłodzonego.

Z kolei produkcja mrożonego mięsa wieprzowego w 2016 r. wyniosła 12,1 tys. ton (spadek o 23,3% w porównaniu z 2015 r.), a mrożonej wołowiny i drobiu odpowiednio 14,1 tys. ton (spadek o 31,3%) i 245 tys. ton (wzrost o 40,2%). W grudniu 2016 r. powyższe wskaźniki wyniosły odpowiednio: 1 tys. ton (wzrost o 0,6% w porównaniu z grudniem 2015 r.); 2,2 tys. ton (spadek o 11,1%); 25,8 tys. ton (wzrost o 65,8%).

Źródło: „Unian”