Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Struktura produkcji mięsa wołowego w Ukrainie w 2015 roku

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Viktoria Braga | 2016-08-05 15:23:43
altualności, mieso wołowe, ukraina, produkcja

W tabeli przedstawiamy udział poszczególnych producentów mięsa dużego bydła rogatego w rynku ukraińskim wg danych Stowarzyszenia „UkrMiaso” za 2015 rok.

Lp.

Nazwa producenta

Udział w rynku (w %)

1

Agroprodukt (marka handlowa „Posochacz”)

10,7

2

Kazatyńskyj Miasokombinat

10,4

3

Żytomierski Miasokombinat (marka handlowa „Mięsna gildia”)

6,3

4

Achtyrka Miasoprodukt

4,8

5

Antonowskyj Miasokombinat

4,2

6

Miasokombinat „Jantar” (marka handlowa „Jantar”)

4,1

7

Swiżeńka

3,6

8

Ermyj

3,4

9

Firma „ZEWS Ltd”

2,8

10

Tulczynmiaso (wchodzi w grupę firm „Terra Food”)

2,6

11

Inni

47,1

Wg danych Narodowego Stowarzyszenia Producentów mięsa i produktów mięsnych „UkrMiaso”

***

W końcu marca 2016 roku Ministerstwo Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy i Chińskie Stowarzyszenie Handlowe (KTA) stworzyli grupę roboczą, która będzie wspierać otwarcie rynku chińskiego dla ukraińskich eksporterów baraniny, wołowiny i drobiu.

Szacuje się, iż po otwarciu dostępu rynku chińskiego dla ukraińskiego mięsa (procedura może zająć 1-2 lata) , Ukraina mogłaby eksportować do Chin około 20-25 tys. ton mięsa wołowego szacowanego na wartość 70 mln USD.

W pierwszej kolejności ukraiński resort rolnictwa i Państwowa Służba ds. Bezpieczeństwa Żywności powinny przygotować Głównemu Inspektoratowi ds. Kontroli Jakości Towarów w Chinach (AQSIQ) raport o ukraińskim rynku baraniny i wołowiny z uwzględnieniem zasad obowiązującego w kraju systemu kontroli bezpieczeństwa produkcji.

 

Źródło: „Biznes”