Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Sytuacja na ukraińskim rynku cydru w 2015 r.

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Natalia Szymborska | 2016-05-17 14:42:29
aktualności, cydr

Czasopismo „Biznes” opublikowało informację na temat sytuacji na ukraińskim rynku cydru w 2015r.

Zgodnie z przedstawioną informacją w 2015 r. w Ukrainie wyprodukowano 14,1 mln litrów cydru (dla porównania w 2014 r. – 11,5 mln l, w 2013 r. – 14 mln l, w 2013 r. i 2012 r. – po 12 mln l) przy tym zaznacza się, iż w roku ubiegłym odnotowano pozytywną dynamikę w danym segmencie rynku w związku ze zwiększeniem zainteresowania Ukraińców w/w napojem. W ocenie ekspertów, obecnie w Ukrainie odnotowywana jest tendencja do zwiększenia konsumpcji cydru ze względu na jego „naturalne pochodzenie” oraz dostępną cenę produktu. Wzrost produkcji cydru w 2015 r. uwarunkowany jest również zwiększeniem eksportu tego napoju z Ukrainy. Największymi producentami cydru w Ukrainie są takie spółki jak Carlsberg (marka handlowa Somersby), „Nowe Produkty” (APPS), Royal Fruit Garden (Royal Fruit) oraz „Obołoń” (Ciber).

W 2015 r. wyeksportowano 8,2 mln l cydru ukraińskiego na łączną kwotę 6,9 mln USD (dla porównania w 2014 r. – 0,3 mln l na kwotę 0,3 mln USD). Wg danych statystycznych, około 50% wyprodukowanego w Ukrainie cydru w 2015 r. wyeksportowano za granicę (przeważnie do Polski). Zgodnie z szacunkami firmy „Pro-Konsulting”, udział Polski w strukturze ukraińskiego eksportu cydru w roku ubiegłym zwiększył się do 92% w ujęciu ilościowym.

Z kolei poziom importu cydru do Ukrainy z roku na rok maleje ze względu na dewaluację hrywny. W 2015 r. Ukraina zaimportowała 0,4 mln l cydru na łączną kwotę 1,1 mln USD (w 2014 r. – 0,7 mln l na kwotę 2,5 mln USD).

W I kwartale 2016 r. w Ukrainie wyprodukowano 3,6 mln l cydru, tj. 2-krotnie więcej w porównaniu z analogicznym okresem 2015 r. Zdaniem ekspertów, główną barierą dla rozwoju produkcji cydru w Ukrainie jest polityka akcyzowa państwa. Od 2016 r. stawkę akcyzy na cydr zwiększono z 0,63 UAH do 0,95 UAH za 1 litr.

Źródło: „Biznes”